Monitor Podatkowy
nr 3/2014
Nazwa stosowana na paragonie fiskalnym musi pozwalać na jednoznaczną identyfikację towaru lub usługi
Autorka jest doradcą podatkowym.
Abstrakt
Interpretacja indywidualna Dyrektora IS w Katowicach z 13.1.2014 r., IBPP3/443-1318/13/KG
(…) podatnik powinien wystawiać paragony zawierające nazwy towarów (usług) na tyle szczegółowe, żeby z jednej strony pozwalały one organowi podatkowemu na weryfikację prawidłowego rozliczenia podatku, a z drugiej strony zapewniły konsumentowi możliwość kontroli dokonywanych zakupów. Przy czym stosowanie jednej nazwy nie jest dozwolone, gdy podatnik ma w swojej ofercie towary objęte różnymi stawkami podatku VAT. Ponadto nazwa usługi (towaru) na paragonie musi być tak skonstruowana, aby można było na tej podstawie w połączeniu z ceną dokładnie określić, jaki został zakupiony towar czy usługa.
Stan faktyczny
Wnioskodawca jest osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą i podatnikiem podatku od towarów i usług. Podstawową działalnością Wnioskodawcy jest świadczenie usług hotelarskich (oferowanie noclegów w hotelu) i gastronomicznych (zapewnianie klientom hotelu wyżywienia w restauracji). W celu zapewnienia klientom wyżywienia Wnioskodawca zawarł z restauracją (będącą osobnym podmiotem gospodarczym nienależącym do Wnioskodawcy) umowę o współpracy w tym zakresie. Zgodnie z tą umową restauracja zapewnia klientom hotelu wyżywienie, nie pobierając od nich żadnych opłat ani nie wydając im paragonu fiskalnego.
Kosztami z tego tytułu restauracja obciąża Wnioskodawcę poprzez wystawianie raz w miesiącu zbiorczej faktury obejmującej całość wyżywienia wszystkich klientów hotelu z danego miesiąca. W chwili rozliczania się z danym klientem Wnioskodawca otrzymuje od restauracji informację, jaką kwotą należy obciążyć klienta z tytułu zapewnionego mu wyżywienia. Informacja ta jest podzielona na kwoty opodatkowane różnymi stawkami podatku od towarowi usług, nie zawiera jednak wyszczególnienia asortymentu restauracji, z którego klient skorzystał.
Wobec powyższego Wnioskodawca, rozliczając się z klientem hotelu niebędącym podatnikiem VAT, wystawia paragon fiskalny obejmujący usługi hotelarskie i usługi gastronomiczne. W przypadku tych drugich na paragonie widnieje określenie „usługi gastronomiczne” w miejscu nazwy towaru lub usługi.
W związku z powyższym Wnioskodawca zwrócił się do Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach (dalej: DIS lub organ) o odpowiedź na pytanie, czy w przedstawionym stanie faktycznym, w odniesieniu do wyżywienia zapewnionego klientowi hotelu przez restaurację, umieszczana przez wnioskodawcę na paragonie fiskalnym nazwa „usługi gastronomiczne” spełnia wymóg § 8 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia Ministra Finansów z 14.3.2013 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz.U. z 2013 r. poz. 363), dalej: rozporządzenie, tzn. pozwala na jednoznaczną identyfikację towaru lub usługi.
Wnioskodawca wystąpił o potwierdzenie, że w przedstawionym stanie faktycznym nazwa „usługi gastronomiczne” umieszczana na paragonie fiskalnym spełnia wymóg przewidziany w rozporządzeniu.
W uzasadnieniu swojego stanowiska Wnioskodawca powołał się na interpretację ogólną Ministra Finansów nr PT7/033/1/589/MHL/13/RD 94492 z 12.9.2013 r. w kwestii oznaczania na paragonie fiskalnym nazwy towaru lub usługi (Dz.Urz. Min.Fin. z 13.9.2013 r. poz. 30), w której Minister wskazał: Zważywszy, że ewidencjonowaniu przy zastosowaniu kasy rejestrującej podlega dany towar (lub usługa), którym (...) jest pewien produkt finalny, składający się z wielu komponentów, nie ma konieczności i uzasadnienia wyliczania wszystkich jego elementów składowych. W świetle powyższego, zdaniem Wnioskodawcy, wystawiony przez niego paragon fiskalny zawiera nazwę usługi na tyle szczegółową, że – z jednej strony – pozwoli ona organom podatkowym na weryfikację prawidłowości rozliczenia podatku, a z drugiej strony – zapewni klientowi możliwość kontroli nabytych usług.
W dniu 13.1.2014 r. DIS, działając w imieniu Ministra Finansów, wydał interpretację indywidualną znak: IBPP3/443--1318/13/KG, uznając stanowisko Wnioskodawcy za nieprawidłowe. Organ stwierdził, iż nie można zgodzić się z Wnioskodawcą, że umieszczana przez niego na paragonie fiskalnym nazwa „usługi gastronomiczne” spełnia wymóg § 8 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia, tzn. pozwala na jednoznaczną identyfikację towaru lub usługi. Nie można bowiem uznać, że stosowana nazwa jest na tyle precyzyjna, że nie można jej przypisać do różnych świadczeń wykonywanych przez Wnioskodawcę. W konsekwencji, zdaniem organu, w przedmiotowej sprawie należałoby rozwinąć nazwę „usługi gastronomiczne” w taki sposób, aby dokonana usługa mogła być konkretnie zidentyfikowana w odniesieniu np. do cennika oferowanych usług (zestawu menu).