Monitor Podatkowy

nr 2/2003

Posiłki w zakładzie pracy a podatek od towarów i usług

Krystyna Dziedzic
Abstrakt

Uwagi ogólne

Sprawy opodatkowania podatkiem od towarów i usług posiłków spożywanych w zakładzie pracy sprawiają wiele problemów podatnikom, jak i organom podatkowym, dlatego chciałabym przybliżyć Czytelnikom ten temat.

Przypomnieć należy, iż nie stanowi przekazania na potrzeby reprezentacji i reklamy oraz na potrzeby określone w art. 2 ust. 3 pkt 2 VATU, przekazanie towarów lub innych rzeczowych składników majątku pracownikom, jeśli obowiązek ich wydania wynika z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy lub jest zagwarantowane pracownikowi na mocy Kodeksu pracy względnie innych przepisów (dotyczy to zwłaszcza posiłków profilaktycznych wydawanych w czasie pracy, herbaty, wody mineralnej zużywanej na terenie pracy, środków do utrzymania higieny podczas pracy w zakładzie, odzieży roboczej i ochronnej, umundurowania służbowego).

Jeżeli podatnik zużywa na terenie zakładu pracy dla swoich potrzeb (potrzeb pracowników czy członków zarządu, rady nadzorczej, rady pracowniczej) takie towary jak np.: kawa, herbata, napoje jest to [...]